вторник, 18 июля 2017 г.

О. С. Пушкін. Лірика

 Жанрово-тематичне розмаїття лірики О. Пушкіна:
"До моря", "Я вас любив...", "Я мить чудову пам'ятаю...", "Я пам'ятник собі поставив незотлінний..."
Його ліричні вірші це етапи його життя, біографія його душі, відбитки всього, що хвилювало цю палаючу душу: істину та помилки, миттєві захоплення і глибокі незмінні симпатії.
О. Герцен
Мета: дати поняття про жанрово-тематичне розмаїття лірики О. Пушкіна на прикладі поезій "До моря", "Я вас любив...", "Я мить чудову пам'ятаю...", "Я пам'ятник собі поставив незотлінний...", розвивати вміння учнів аналізувати ліричні твори, удосконалювати навички виразного читання поезій; викликати цікавість до творчості О.Пушкіна; виховувати читацькі смаки учнів.

Обладнання: виставка портретів "Адресати пушкінської лірики", репродукції тематичних картин І. К. Айвазовського "Пушкін і море", фото пам'ятників О.С. Пушкіну, опорна схема "Пушкін і Україна".
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Хід уроку
I.  Організаційний момент.
•   Презентація теми і мети уроку.
II. Актуалізація опорних знань.
•   Бесіда.
 Назвіть фактори, що спричинили розвиток реалізму як літературного напряму на початку XIX cm.
 Назвіть ключові проблеми та визначальні риси реалізму
 Творчість яких письменників тісно пов'язана як з романтизмом, так і з реалізмом?
 Що приваблювало письменників-реалістів у романтизмі?
 Які спільні риси літературних напрямів "реалізм" та "романтизм" ?
 Назвіть основні розбіжності між реалізмом та романтизмом.
•   Перевірка виконання домашнього завдання.
III. Робота над темою уроку.
Слово вчителя. Дослідники творчості О. Пушкіна визначають такі тематичні цикли віршів поета, як суспільно-політична, філософська лірика, вірші про роль поета та поезії, інтимна лірика, вірші про дружбу, пейзажна лірика. Поділ на ці цикли, звичайно, орієнтовний, адже в кожному частинка Всесвіту поезії Пушкіна, його світосприйняття. В його поезіях, дуже простих за формою і надзвичайно глибоких за змістом, залишається завжди щось невисловлене, невловиме.
Кожний читач ставив перед собою запитання: в чому секрет поезії Пушкіна? А Пушкін секретів не приховував. У вірші "Осінь" він описав власний процес творчості:
И мысли в голове волнуются в отваге, И рифмы легкие навстречу им бегут, И пальцы просятся к перу, перо к бумаге, Минута и стихи свободно потекут. Так дремлет недвижим корабль в недвижной влаге, Но чу! матросы вдруг кидаются, ползут Вверх, вниз и паруса надулись, ветра полны; Громада двинулась и рассекает волны.
•   Робота з епіграфом.
Пушкін — один із найавтобіографічніших поетів у світовій літературі. Життя поета невіддільне від творчості. "Пушкін, від усіх попередніх поетів відрізняється тим, що за його творами можна простежити за поступовим роз­витком його не тільки як поета, а водночас і як людини, і як характеру", — стверджував Віссаріон Бєлінський.
Серед талантів, якими був щедро наділений Пушкін, особливо цінним є талант дружби. Тому адресатами лірики поета ставали його друзі, дорогі йому люди, кохані жінки. Стосунки поета з близькими по духу йому людьми знайшли відображення в поезіях, вони і досі залишаються прекрасним зразком: вірності, відданості. "Для Пушкина дружба была священной потребностью", — писав Петро Плєтньов. Російський релігійний філософ і літератор Сергій Булгаков відзначав: "Пушкину от природы, быть может, как печать его гения, дано было исключительное личное благородство. Прежде всего оно выражается в его способности к верной и бескорыстной дружбе: он был окружен друзьями в юности и до смерти, причем и сам он сохранял верность дружбе всю жизнь".
•   Виразне читання вчителем уривка із "Рассказов о Пушкине" СП. Шевирьова:
"В обращении Пушкин был добродушен, неизменен к своих чувствах к людям: часто в светских отношениях не смел отказаться от приглашения к какому-нибудь балу, а между тем эти светские отношения нанесли ему много горя, были причиною его смерти. Восприимчивость его была такова, что стоило ему что-либо прочесть, чтобы навсегда помнить.
Особенная страсть Пушкина была поощрять и хвалить труды своих близких друзей. Про Баратынского стихи при нем нельзя было и говорить ничего дурного; он сердился на Шевырева за то, что тот раз, разбирая стихи Баратынского, дурно отозвался об некоторых из них. Он досадовал на московских литераторов за то, что они разбранили "Андромаху" Катенина, хотя эта "Андромаха" довольно была плохая вещь.
...Будучи откровенен с друзьями своими, не скрывая своих литературных трудов и планов, радушно сообщая о своих занятиях людям, известно интересующимся поэзией, он терпеть не мог, когда с ним говорили об стихах его и просили что-нибудь прочесть в большом свете".
• Презентація фотовиставки "Адресати пушкінської лірики".
Учитель. Поезії, про які йтиметься на сьогоднішньому уроці — "До моря", "Я вас любив...", "Я мить чудову пам'ятаю...", "Я пам'ятник собі поставив незотлінний...", — є лише підтвердженням не тільки автобіографічності лірики Пушкіна, а й майстерності його як поета, музичності віршів та неповторності світосприйняття його як особистості, романтика. Пропоную вам сьогодні стати дослідниками лірики Пушкіна.
• Робота в групах. (Учні об'єднуються в чотири різнорівневі групи: теоретики, аналітики, практики, мистецтвознавці. В процесі роботи призначення груп змінюють­ся таким чином, щоб кожна з них під час знайомства із запропонованими програмою чотирма поезіями побула в ролях теоретиків, аналітиків, практиків, мистецтвознавців).
Теоретики роблять повідомлення на основі статей підручника про історію написання поезій "До моря", "Я вас любив...", "Я мить чудову пам'ятаю...", "Я пам'ятник собі поставив незотлінний...", звертаючись до фактів біографії О. Пушкіна.
Аналітики знайомляться із текстами перекладів згаданих поезій, презентують їх однокласникам, висловлюють враження від текстів. Порівнюють оригінал і переклад.
Практики аналізують поезії за планом: ідеї, емоції, образи, мотиви, асоціації.
Мистецтвознавці — за картками-довідками, запропонованими вчителем, роблять повідомлення про зв'язки поезій О. Пушкіна з іншими творами мистецтва, вплив даних поезій на інші твори мистецтва.
Картка 1 . Пушкін і море в живопису російського художника І. К. Айвазовського. (Вірш "До моря").
На одній з академічних виставок в Санкт-Петербурзі в 1836 році зустрілись два митці — Олександр Пушкін та Іван Айвазовський. Знайомство з Пушкіним вразило художника-мариніста. "Відтоді і без того улюблений мною поет став предметом моїх дум, натхнення і довгих розмов про нього", —згадував художник. Айвазовський присвятив йому цілий цикл картин. В них він поєднав поезію моря та образ поета. Найвідомішою картиною цього циклу є "Прощання Пушкіна з морем", над якою Айвазовський працював у співдружності із Іллею Рєпіним. Айвазовський малював море, а Рєпін — постать поета.
Слід сказати, що Пушкін теж захоплювався роботами талановитого студента Академії мистецтв.
Невблаганна, а інколи і ласкава стихія викликає захоплення в кожного, хто мав можливість побачити цю красу. Василь Андрійович Жуковський, сучасник Пушкіна, створив елегію "Море".
• Виразне читання членами групи поезії В. А. Жуковського.
Безмолвное море, лазурное море,
Стою очарован над бездной твоей.
Ты живо; ты дышишь; смятенной любовью,
Тревожною думой наполнено ты.
Безмолвное море, лазурное море,
Открой мне глубокую тайну твою:
Что движет твое необъятное лоно ?
Чем дышит твоя напряженная грудь?
Иль тянет тебя из земныя неволи
Далекое светлое небо к себе ?..
Таинственной, сладостной полное жизни,
Ты чисто в присутствии чистом его:
Ты льешься его светозарной лазурью,
Вечерним и утренним светом горишь,
Ласкаешь его облака золотые
И радостно блещешь звездами его.
Когда же сбираются темные тучи,
Чтоб ясное небо отнять у тебя
Ты бьешься, ты веешь, ты волны подъемлешь,
Ты рвешь и терзаешь враждебную мглу...
И мгла исчезает, и тучи уходят,
Но, полное прошлой тревоги своей,
Ты долго вздымаешь испуганны волны,
И сладостный блеск возвращенных небес
Не вовсе тебе тишину возвращает;
Обманчив твоей неподвижности вид:
Ты в бездне покойной скрываешь смятенье,
Ты, небом любуясь, дрожишь за него.
•   Бесіда.
Які враження справила на вас поезія?
Що спільного в поезіях В.Жуковського та О.Пушкіна?
Картка 2 . Пушкін і Керн в живопису і музиці. (Вірш "Я мить чудову пам'ятаю...").
Автором малюнка "О. Пушкін і Анна Керн" є Надя Рушева. Прожила дівчина лише 17 років, але залишила після себе духовне багатство — понад 10000 малюнків. Пушкініана Наді Рушевої — це ілюстрації не тільки до творчості поета, а й його життя — друзі, близькі, рідні, тому відомий пушкіністО. Гессен запропонував Наді ілюструвати його книжку "Життя поета".
Коли відомий російський композитор Михайло Іванович Глинка познайомився з Катериною Єрмолаївною Керн, дочкою Анни Петрівни, оспіваної поезією Олександра Пушкіна, то закохався в "ясні, виразні очі, стрункий стан". І поезія Пушкіна стала основою романсу Глинки. На жаль, композитор теж не зміг назвати кохану жінку своєю, але велике почуття двох закоханих злились воєдино в романсі "Я мить чудову пам'ятаю...". Поезія Пушкіна захоплювала своєю музичністю багатьох композиторів.
•   Прослуховування учнями фонозапису романсу М. Глинки.
•   Бесіда.
Які враження справила на вас музика М. Глинки?
Чи відрізняється емоційне тло поезії О. Пушкіна?
Картка 3. Поезія Пушкіна і музика ("Я вас любив...").
Поезія Пушкіна сприяла творчому натхненню багатьох композиторів. Лише одна із ліричних історій кохання "Я вас любив, стала основою понад 70 романсів композиторів: Феофіла Толстого, Олександра Алябьева, Олександра Даргомижського, Петра Булахова, Олександра Варламова та ін.
Картка 4. Пам'ять про О. Пушкіна. (Вірш "Я пам'ятник собі поставив незотлінний...").
Пушкінський "Пам'ятник" був написаний за півроку до загибелі поета і за його життя майже не привернув уваги сучасників. А потім тривалий час інтерпретувався в традиціях Гора-ція та Державіна, де автори говорять про себе. У Пушкіна ж зовсім не "особисте", не про свої "заслуги", а скоріше про місію поезії, якою вона розуміється і виконується ним: я тут — лише точка опори, а не фокус змісту.
В різних містах світу встановлені пам'ятники російському поету О. Пушкіну Звичайно, велика кількість скульптур, різних пам'ятних знаків розміщена на території Росії. В містах Москві і Санкт-Петербурзі таких пам'ятників по декілька. Відомі, зав­дяки своїй скульптурній довершеності пам'ятники поету в Києві, Мінську, Одесі, Баку Нарві, Ростові-на-Дону, Кишиневі,Тирасполі та ін. Пам'ятники О. Пушкіну стоять і в Римі, Мадриді, Вашингтоні, Квебеці, Парижі. Лише в Україні пам'ятників великому поету понад 200.
З іменем О. Пушкіна пов'язані назви багатьох вулиць, площ, станцій метро, організації, іменем поета названа мала планета 2208Pushkin і кратер на Меркурії.
•   Бесіда.
Про який пам'ятник незотлінний говорив поет?
Чому поет звернувся до образу Олександрійської колони?
IV. Підбиття підсумків уроку.
Учитель. У кожного поета є власний ідеал і смисл його художнього світу. Почуття прекрасного, вплив краси визначає гармонію поезії Олександра Пушкіна. Хочу звернути вашу увагу на те, що Пушкін володів всіма стилями, всіма історичними і сучасними жанрами лірики. Лірику поета можна назвати енциклопедією жанрів і стилів XVIIIXIX ст. Цю особливість поезії Пушкіна помітив М. Гоголь, наводячи для прикладу зразки різних стилів та жанрів поета в " Учебной книге словесности".
•   Бесіда.
Які вірші О. Пушкіна вам сподобались ?
Що змусить вас звернутися до читання поезії О. Пушкіна?
Що нового ви дізнались на уроці?
•   Виразне читання вчителем поезії Василя Казіна "Стих Пушкина читать начни"
Когда ты горю тяжелейшему
Ни в чем исхода не найдешь,
Пошли сочувствующих к лешему:
Ведь не помогут ни на грош.
Но, нестерпимой мукой мучимый,
Проплакав ночи все и дни,
 Ты лучше с детских лет заученный
Стих Пушкина читать начни.
Он с первых же двух строк, он вскорости
Такого солнца звон прольет,
Что горе вдруг не горше горести
 Ну той, как журавлей отлет.
Еще лишь третью вот, четвертую
Строку произнесешь потом,
Еще вот стих, что так знаком,
И не прочтешь ты целиком,
А сквозь слезу, с лица не стертую,
Сверкнешь восторга огоньком.

У.Домашнє завдання. Аналізувати ліричні твори О.С. Пушкіна "До моря", "Я вас любив...", "Я мить чудову пам'ятаю...", "Я пам'ятник собі поставив незотлінний...". Підготувати творчу презентацію власного фільму за рядками одного із віршів. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий