вторник, 18 июля 2017 г.

В. Г. Короленко. «Сліпий музикант».

Петро Попельський і Евеліна
Мета: продовжити роботу з аналізу змісту повісті, зупинитись на аналізі сюжетної лінії «Петро та Евеліна»; вчити учнів стежити за авторською думкою у творі; формувати навички проблемного аналізу та власної інтерпретації художнього тексту; розвивати навички виразного читання, логічне мислення, спостережливість, творчі здібності, зв’язне мовлення; сприяти вихованню почуття доброзичливості, чесності, стійкості, моральності в душах школярів.
Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу та формування на його основі знань, умінь, навичок.
Форма проведення: урок-дія.
Обладнання: текст повісті В. Г. Короленка «Сліпий музикант», фрагменти художнього фільму; додаткові друковані матеріали до міні-проекту та групової технології «раціонально-ігрова інтрига».
Девіз: Відчути – пережити – створити.

Хід уроку:
І. Організаційний момент уроку. Мотивація діяльності
       Слово учителя. Сьогодні ми продовжимо працювати з повістю В. Короленка «Сліпий музикант». На минулому уроці ми говорили, що це незвичайна книга, вона могла вирости із серця письменника, який вболівав за долю людини. А зараз я звертаюся до вас: подайте мені ваші долоньки, на одну я покладу вам яскраве сонечко з теплими промінцями, а на другу – зелену травичку, що проростає навесні; складіть долоньки і прикладіть до свого серденька. Нехай сонечко зігріє ваші серця, й травичка кольору надії буяє, а ви ніколи не втратите пильності, завжди будете бачити тих, хто потребує вашої допомоги, підтримаєте їх.
ІІ. Оголошення теми та мети уроку.
       Робота з девізом уроку.
ІІІ. Актуалізація опорних знань, вмінь, навичок на основі особистих вражень.
1. Що нам відомо про Петрика Попельського? Хто він? Який він?
«Я знаю … я сприймаю це …»
ІV. Формування нових знань на основі діяльності учнів.
1. Робота з текстом:
       Знайдіть і зачитайте відповідь на питання: чого бракувало Петрусю?
(Отже, день хлопчика був заповнений, не можна було поскаржитися, що в нього замало вражень. Здавалося, він жив повним життям, наскільки це можливо для дитини. Здавалося також, що він не усвідомлює й своєї сліпоти.
       А проте якийсь дивний недитячий смуток все ж таки проступав й його характері. Максим пояснював це браком дитячого товариства й намагався це надолужити.) стор. 161.
2. Відповідь на питання: Хто така Евеліна? (Ровесниця Петруся, що підростала у сусідньому маєтку. Вона дивувала рідних своїх «дорослим « характером).
3. Перегляд фрагменту художнього фільму «Сліпий музикант» «Перша зустріч Петруся та Евеліни».
4. Інтерактивна вправа «Сонечко»:
Якими зустрілися два маленькі сонечка?
Петрусь
Евеліна
самотній
захоплений грою
сумний
ображений
злий
смілива
життєрадісна
вперта
наполеглива
5. Виразне читання в особах, обговорення
(стор.162-163)
-    Як ви думаєте, чому хлопчик різними способами ухиляється від знайомства з дівчинкою? («Йому не доводилося ще ніколи говорити з кимось про свою сліпоту, і простодушний тон дівчинки … відгукнувся в ньому знову тупим болем»)
-    А що ви можете сказати про дівчинку? Чим вона відрізняється від хлопчика? (Вона наполеглива, хоче познайомитися, подружитися з ним).
-    Що було дальше? (переказ епізоду «Сльози дітей?»)
-    Чому плачуть Петрусь і Евеліна? Чи однакові їхні сльози?
6. Використання групової технології шляхом створення раціонально-ігрової інтриги (Об’єднання учнів у 4 групи: «Віра», «Надія», «Любов», «Радість»).
Завдання: уявіть, що Петрика й Евеліну вирішили підтримати герої різних літературних творів. Напишіть пораду-побажання від імені запропонованого героя, а назва групи буде ключовим словом, що виражає головну думку послання.
7. Як розвивалася дружба Петруся та Евеліни з роками?
       Діти, а згодом молоді люди зустрічаються щодня. Турботлива увага дівчинки допомагала й підтримувала Петра. Їхня дружба збагатила обох, а з часом переросла у кохання. Петро кохає Евеліну, але не зізнається у цьому, боячись зіпсувати майбутнє дівчини. Тоді Евеліна робить «тихий подвиг любові» - вона перша говорить про своє почуття й рішення створити сім’ю. Це її вибір.
8. «Обери позицію»: вибір Евеліни – це її жертва в ім’я майбутнього Петра чи прояв щирої й самовідданої любові?
9. Міні-проект «Рецепт гарного настрою».
Музика, звуки, смак, запах можуть міняти настрій людини. Спробуйте запропонувати свій рецепт гарного ранкового настрою подружжя Попельських.
Наприклад: запах кави та свіжоспечених пирогів, веселе щебетання пташок, сміх діток.
10. «Ігрова інтрига»: уявіть себе одним із героїв повісті, вам є що сказати присутнім про своє життя!
V. Підсумок уроку.
       «Продовжити речення»:
Сьогодні на уроці я зрозумів …
Домашнє завдання:
       зібрати матеріал до характеристики Максима Яценка;

       повтор. роман як жанр літератури.

Комментариев нет:

Отправить комментарий